Scop? Varmeeffekt? Luft-til-luft?


Panasonic luft til luft varmepumpe, luft til vand
Panasonic luft til luft varmepumpe, luft til vand

Scop? Varmeeffekt? Luft-til-luft? Forvirret? Skal du købe en varmepumpe for første gang? Eller skal du skifte den gamle model ud med en ny og mere effektiv.

I jagten på den rette pumpe, vil du støde ind i en hel del tekniske ord og udtryk, som ikke altid er til at gennemskue. Herunder har vi forklaret de mest brugte termer. Sig endelig til, hvis der er andet, vi skal forklare nærmere.

Luft-til-luft

Dette er den mest almindelig type varmepumpe i Norden, som bruges til at opvarme alle former for boliger og byggerier. Denne pumpe virker som et omvendt køleskab ved at hente energi fra luften udenfor, tilføre lidt elektricitet og flytte varmen ind i huset i form af varm luft. Den er nem og hurtig at installere hvor som helst.

Luft-til-vand

En luft-til-vand varmepumpe bruges i byggerier, som har vandbåret fordeling af varme fx gennem XXX. Ligesom luft-til-luft pumpen henter den varme fra udedelen, men denne pumpe opvarmer vand, som bliver fordelt gennem radiatorer og gulvvarme. Pumpen er tilknyttet en varmtvandsbeholder, som distribuerer det opvarmede vand i boligen.

Vedligeholdelsesvarme

Hvis du har et sommerhus eller et kolonihavehus, ved du, at der ofte er brug for en vis vedligeholdelsesvarme. Normalt ligger vedligeholdelsesvarmen på mellem 8-10 grader, og den forebygger, at vandrørene fryser og beskytter huset mod fugt. Med en varmepumpe er det muligt at installere fjernstyring, så man kan kontrollere varmen hjemme fra og sikre, at man altid ankommer til et varmt hus. Det er da smart.

13-SCOP-A+SCOP eller COP

COP står for Coefficient of Performance. På dansk kalder vi det for varmefaktor. Dette tal beskriver forholdet mellem den effekt pumpen afgiver og den tilførte effekt ved +7 grader udendørs og +20 grader indendørs. Hvis en pumpe har 2,0 i varmefaktor (COP), betyder det, at pumpen producerer dobbelt så meget varme, som en almindelig elektrisk radiator kan ved samme energiforbrug.

For at kunne give et mere nuanceret billede af denne værdi, opererer man indenfor varmepumper med SCOP. SCOP står for årsvarmefaktor, altså hvor meget varmeenergi du får sammenlignet med den mængde energi, som varmepumpen bruger i løbet af et helt år. Dette tal tager derfor højde for forskellige belastninger, som fx forandringer i luftfugtigheden og forskellige udendørstemperaturer i løbet af året. Jo højere årsvarmefaktoren (SCOP) er, jo lavere er strømforbruget og dermed også elregningen.

Det er vigtigt at undersøge, hvilken SCOP-værdi varmepumpen har, før du køber den. En af vores varmepumper har fx en SCOP på hele 5,40, hvilket placerer den i den højeste energiklasse A+++. Har varmepumpen en høj SCOP, vil den koste lidt mere end andre her-og-nu, men du vil passe på miljøet og spare penge i det lange løb.

SEER

13-SEER-A++SEER står for Seasonal Energy Efficiency Ratio og beskriver varmepumpens totale energieffektivitet gennem hele driftssæsonen. Dette er en helt ny måde at klassificere alle varmepumper og aircondition-enheder, og tallet viser forholdet mellem pumpens afgivne køleeffekt og den tilførte effekt i kølesæsonen. Et højt SEER-tal betyder bedre effektivitet og lavere elregninger.

Varmeeffekt

Varmeeffekten beskriver, hvor meget varmepumpen kan producerer under givne forudsætninger. Dette opgives normalt i kilowatt (kW). Varmeeffekten vil normalt dale, når udendørstemperaturen sænkes. Jo højere varmeeffekt, jo større chance er der for, at varmepumpen vil kunne holde din bolig varm. Her er det vigtigt at se på effekten i forhold til størrelsen på din bolig, og hvor koldt det bliver, der hvor du bor.

R410A

13-R410AGasarten R410A bruges som kølegas i mange airconditionanlæg og varmepumper. Denne gas er en vigtig del af varmepumpen og kaldes også kølemidlet. Gassen optager varme fra omgivelserne, når den ændrer tilstand fra væske til gas og omvendt, når den transformeres fra gas til væske. Dette foregår med en kompressor, som hæver kogetemperaturen, når trykket øges og sænker den, når trykket reduceres.

R410A er ikke skadelig for mennesker, men den indeholder C02 og er miljøskadelig. Derfor er det vigtigt, at installation og service af din varmepumpe bliver foretaget af en certificeret installatør. Vi anbefaler, at du får tjekket pumpen hvert andet år. På den måde kan du være sikker på, at gasniveauet er korrekt, samt at filtrene er rene og effektive.

Varmekabel

Udedelen kan i mange tilfælde være hårdt udsat for vind og vejr og ikke mindst kulde. For at undgå for høj belastning i forhold til afrimning på de koldeste dage, er det smart at sørge for, at udedelen har påmonteret varmekabler. Disse sørger ganske enkelt for, at udedelen er fri for is i bunden, hvilket reducerer belastningen af pumpen.

I dag har alle nye Panasonic-varmepumper til nordisk klima et indbygget varmekabel, men har du en ældre model uden varmekabler, er det muligt at eftermontere. Husk desuden at sørge for, at pumpen er beskyttet mod sne og regn med fx et halvtag, hvor der samtidig er afgang til nok luft.

Luftcirkulation

Hvis du monterer en luft-til-luft varmepumpe uden tilstrækkelig kraft til at distribuere den varme luft, opnår du ikke den ønskede effekt. En varmepumpe med god luftcirkulation vil kunne fordele varmen i boligen hurtigere og mere effektivt. Man skal tage hensyn til størrelsen på boligen og ikke mindst sørge for, at pumpen monteres centralt, så varmen kan fordele sig bedst muligt. Se vores indslag her og få mere information om, hvordan du bør installere varmepumpen.


Ring til os: +45 20718081 • Mail: Info@varmepumpesalg.dk
This is default text for notification bar